Over

Dit ben ik, het gezicht achter ‘Atelier stARTup’

Speeddate:
Hallo! Ik ben: Dionne van Herpt – Willemse, 33 jaar, Eerselse, Knutseljuf op BS Jacobus, Kunstmaker, Getrouwd met een knapzak, Mama van twee kleine meiden, Áltijd aan het ‘maken’, zit nooit stil.

Vanaf dat moment dat ik mijn atelier verliet (januari 2019) heb ik me volledig gefocussed op het gezinsleven en mijn parttime baan als ‘Knutseljuf’ op BS Jacobus. Af en toe deed ik een kunstproject op een school en maakte ik producten op verzoek. Want ik had ineens weer tijd om zélf te maken. En nu, begin 2020, een tijd die vraagt om aandacht (corona), begin ik weer kriebels te krijgen om Atelier stARTup nieuw leven in te blazen. Niet meer in een atelierruimte, maar vanuit huis. En in de toekomst, wanneer deze sociale afstand van 1,5 meter weer terug is gebracht naar knuffelafstand, misschien wel weer in workshopvorm op locatie. Wie weet!?

Voor nu houd ik me bezig met tips voor thuis, zodat ook jij creatief aan de slag kan zonder dat je het huis uit hoeft of in ieder geval niet in contact hoeft te komen met andere mensen (want ja, coronalockdown…). Ik heb al die jaren dat ik in mijn atelier les gaf een archief aan knutselopdrachten bijgehouden, die ik nu, naast de nieuwe ideeën natuurlijk, op mijn gemak met jullie kan delen in handige tutorials. Zo ontstaat ‘VetCreatief’, het kindje van Atelier stARTup. Je vindt een link in het menu naar deze blog/tutorialwebsite. Veel plezier met mijn knutseltips en hopelijk tot ziens, zonder beeldscherm ertussen! 😉

Kliedergroetjes,
Dionne

Wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en leuke nieuwtjes? Je kunt me volgen op Facebook en via Instagram.

De geschiedenis van Atelier stARTup:
In januari 2010 rondde ik de opleiding tot ‘1e graads Docent Beeldende Vorming’ af aan de kunstacademie te Tilburg. Sindsdien heb ik op verschillende scholen in het Voortgezet Onderwijs gewerkt als vervanger, en ondanks dat ik op deze plekken meer dan welkom was om te blijven, kon mij geen vaste aanstelling worden aangeboden.

In mei 2012 fietste ik door het dorp en kwam langs een leeg pand op de Kerkstraat met een bordje ‘Te Huur’ voor het raam en ik hoorde het naar me roepen: ‘Ik ben jouw nieuwe kans! Huur mij! Huur mij!’ Ik twijfelde geen moment en gooide mezelf in het diepe door van deze ruimte mijn atelier te maken. Ik noemde het ‘Atelier stARTup’ (een startup met grote letters ‘ART’ wat ‘kunst’ betekent).

De eerste jaren combineerde ik met werken in het Voortgezet Onderwijs maar al snel werkte ik fulltime in dit atelier waar mijn eigen lessen gaf. Beeldende cursussen en creatieve workshops voor zeer uiteenlopende doelgroepen; van peuters, kinderen en jongeren tot jeugd met een rugzakje, ouderen en (jonge én volwassen) mantelzorgers. Ook ontwikkelde ik regelmatig kunstprojecten voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. < Dit laatste doe ik nog steeds regelmatig trouwens.

In 2015 werd ik voor het eerst mama. En wat kan zo’n kleintje je wereld op z’n kop zetten zeg! Op een positieve manier dan wel. In 2017 werd ik weer mama en dit zorgde ervoor dat mijn prioriteiten begonnen te verschuiven. Twee kids en een fulltime baan is niet wat ik wilde, maar het was wél nodig voor een inkomen natuurlijk. Want wanneer ik niet werkte, was er ook geen inkomen.

In augustus 2018 kreeg ik een nieuwe kans aangeboden op Basisschool de Jacobus hier in Eersel. Ik besloot dat dit het moment was om voor zekerheid en continuïteit te kiezen en begon daar parttime als vakdocent Handvaardigheid en Tekenen. Tot op heden heb ik het daar enorm naar mijn zin!

Een half jaar later besloot ik afscheid te nemen van het atelier. De eigenaresse twijfelde al een paar jaar of ze de ruimte nog überhaubt wel wilde blijven verhuren en ik was de onzekerheid beu en wilde de beslissing om te vertrekken liever zelf in handen hebben zodat ik me er mentaal en praktisch goed op kon voorbereiden. Zo sloot ik mijn deuren op 31 december 2018 en vertrok eind januari 2019 uit het pand.

Een nieuwe tijd brak aan. Volledige focus op mijzelf, mijn kinderen en mijn creativiteit. Ik begon weer steeds meer zelf te maken, waar ik amper tijd voor nam in mijn atelier. Gek eigenlijk, want de ruimte bood echt de mogelijkheden. Maar ik was, logisch, meer bezig met ideeën uitwerken voor anderen, lessen ontwikkelen en kunstprojecten vormgeven. Ook heel leuk hoor, maar het is stiekem ook heerlijk om weer eens meer voor mezelf te doen.

Nu komt Atelier stARTup weer een beetje tot leven. Vanuit huis kun je binnenkort online workshops van me volgen en mijn tutorials gebruiken om zelf aan de slag te gaan. Yes, I’M BACK!

En ik heb duidelijk iets met kwasten voor mijn neus houden 😉 

Dionne