Keramiek (volwassenen)

NIEUW Bij Atelier stARTup! Cursus Keramiek voor beginners.

Cursus Keramiek (voor volwassenen) 2017:
Cursusduur: 8 bijeenkomsten op dinsdagavond (in de herfstvakantie is er geen bijeenkomst gepland)
Start: Week 42, 2017
Tijd: Twee uur, van 19:30u tot 21:30u. Houd rekening met mogelijke uitloop tot 22:00u.
Cursusmomenten: 10, 24 en 31 oktober, 7, 21, en 28 november, 12 en 19 december.
Kosten: €180 excl. stookkosten (ongeveer 5 tot 10 euro p.p. : afhankelijk van het aantal deelnemers) en klei / glazuur. Ter info: 1 brood klei van 10 kilo, kost tussen de 4 en 10 euro.
Inschrijven:  kan via deze link.

 

Omschrijving door gastdocent Joseph:

“Kennismaken met de basistechnieken van Keramiek”keramiekcursus

Misschien kennen de meeste dat nog wel; een potje met kleirolletjes opbouwen tot een leuk vaasje.
Maar wat velen niet weten is, dat er nog veel meer opbouwtechnieken met klei zijn om tot mooie resultaten te komen. Zo zijn er vele soorten klei, allen met een eigen karakter.

De zogenaamde duimpotten techniek is dé manier bij uitstek om bijvoorbeeld te ontdekken welke klei het beste bij ieders manier van werken hoort. Houd je ervan lekkere robuuste werkstukken met een ruwe huid te maken, of werk je juist liever zeer verfijnd met een perfecte gladde afwerking? Een ontdekkingsreis op zich!

Een andere techniek is het massief opbouwen van een vorm, die daarna uitgehold wordt. De plaattechniek is een manier van werken waarmee een doosje, schaal of een vaas op te bouwen is.

Dan hebben we ook nog het gebruik van zogenaamde “drukmallen” van gips. Daarvoor is het nodig om eerst een zogenaamde “moedervorm” te maken, die daarna in een bekisting  wordt overgoten met gips.

Wil iemand graag seriematig werken met het accent op de decoratie, dan is wellicht de druktechniek of de giettechniek, ook met behulp van gipsen mallen, een manier van werken die voor deze of gene weggelegd is.

Naast de genoemde technieken zal telkens een andere decoratie-techniek worden behandeld. Echt teveel om op te noemen.

JosephVdEnden“Kennismaken met de basistechnieken van Keramiek” wordt aangeboden door een enthousiaste keramist, die graag zoveel mogelijk wil overdragen wat hijzelf ooit heeft geleerd  aan andere enthousiaste mensen die graag een eerste keer, of wellicht een tweede en hernieuwde keer, kennis willen maken met alles wat er zoal met klei kan worden gemaakt.

Vriendelijke groet,
Joseph van den Enden

 

Let op: De zeer veel toegepaste draaitechniek, het draaien van schalen, potten en/of vazen, wordt in deze cursus NIET aangeboden.